Erdogans fodboldklub er blevet mestre i den tyrkiske liga

Det er ingen hemmelighed, at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har stor interesse for fodbold, da han selv har været fodboldspiller i sin ungdom. Fodboldspillet har stor betydning i Tyrkiet – både på og udenfor banen. Spillet giver adgang til en kæmpe økonomi, og de indflydelsesrige poster i det politiske liv.

Erdogan har i årevis åbentlyst støttet fodboldklubben Medipol Başakşehir, som spiller i den tyrkiske Superliga. Klubben som oprindeligt hed “Istanbul Büyüksehir Belediyespor” har været en del af Istanbul Kommune, men er blevet overdraget til Göksel Gümüşdağ, som har familierelationer til Erdogan, og indtil for nylig har siddet i Istanbul Kommunes borgerrepræsentation for Erdogans AK Parti.

Medipol Başakşehir er i årevis blevet støttet af Erdogans AK Parti, bl.a. ved at kommunale og statslige virksomheder har været blandt de største sponsorer til klubben, og mange af de entreprenører der får opgaver i de offentlige udbud, har været nødsaget til at støtte klubben i form af store sponsorater. Derudover har Istanbul Kommune, som indtil for nylig og i de seneste 25 år var styret af Erdogans parti, støttet Medipol Başakşehir med forskellige sponsorater, bygning af klubbens stadion og sørge for driften af anlæg mv.

Fodboldklubben har i de seneste år spillet op til mesterskabet, men havde til tradition for at slippe grebet om mesterskabspokalen i de sidste runder. Det lykkedes dog i denne sæson (2020/21) for Medipol Başakşehir fodboldklub at blive mestre. Det skal dog siges, at de største klubber i tyrkisk fodbold (Besiktas, Fenerbahce og Galatasaray) alle har været ramt af stor økonomiske kriser, mærkelige dommerkendelser, og sidst men ikke mindst af interne konflikter.

Ejer og formand for Medipol Başakşehir fodboldklub Göksel Gümüşdağ har i flere år nægtet, at klubben har tætte relationer til præsident Erdogan og hans AK Parti. Det er dog bemærkelsesværdigt, at netop Gümüşdağ annoncerede, at spillertrøje med nr. 12 ikke vil blive brugt mere i klubben, med henvisning til, at præsident Erdogan havde trøjen på til en opvisningskamp i 2017. Det blev også bemærket, at præsidentens søn Bilal Erdogan var med på scenen, da Medipol Başakşehir fejrede mesterskabet.