Afghanistan – krigen der ikke kunne vindes

Mange hørte måske først om landet Afghanistan efter 11. september 2001, hvor terrororganisationen Al-Qaeda udførte det mest spektakulære terrorhandling i verden, da de fløj to fly ind i World Trade Centers “tvillingetårne” (Twin Towers) i New York, USA.

Den Amerikanske regering pegede kort tid efter angrebet på Al-Qaeda og dens leder Osama Bin-Laden, og indledte en militæroffensiv mod Afghanistan, hvor Bin-Laden eftersigende opholdt sig. Den militære operation blev støttet af NATO-landene – heriblandt Danmark.

Efter at USA, Danmark og andre NATO-lande har været militært til stede i Afghanistan i snart 20 år, har de valgt at forlade Afghanistan, og lade den lokale Afghanske regering, som er plaget af korruption og ustabilitet være alene med Taliban, som ser ud til at overtage flere og flere byer, efter NATO-landene har forladt landet.

Skal man tro på billeder og videoer på de sociale medier, ser Taliban ud til at have overtaget flere lufthavne, og har nu kontrol over flere militærhelikoptere, som NATO-landene havde overdraget til den Afghanske hær. Jeg ved ikke om der er fortilfælde for, at en ekstrem islamistisk organisation har haft adgang til militærhelikoptere, det kunne i hvert fald måske godt have haft en negativ indflydelse på krigen i Syrien og Irak, hvis ISIS havde haft sit eget luftvåben.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har i dag meddelt, at den danske ambassade i Afghanistans hovedstad Kabul lukker midlertidigt, og samtlige ansatte evakueres, herunder de cirka 45 lokalt afghanske ansatte.

45 danske soldater (herunder 2 konstabelelever under øvelse i Danmark) har mistet livet i forbindelse med Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Danmark er det NATO-land, som har haft de største tab per indbygger.

Efter 20 års krig med store menneskelige og økonomiske tab kan man konkludere, at alt er på vej til at blive det samme i Afghanistan, netop som det var for 20 år siden inden krigen og alle tabene.